AGROLINIJA-S
Jest nawozem organicznym w formie koncentratu na bazie kompostu obornika bydła mięsnego oraz kwasów humusowych dostarczonych z leonardytów. W produkcji wykorzystano zaawansowaną metodę kawitacji hydrodynamicznej (ang. HD cavitation technology). Dzięki zastosowanej technologii produkt cechuje się wysoką zawartością wielu bioaktywnych substancji takich jak: mikro i makroelementy, kwasy huminowe i fulwowe, aminokwasy, mikroorganizmy czy ich metabolity.

Po co nam te popularne humusy?
Kwasy huminowe są głównym składnikiem próchnicy i mają kluczowy wpływ na jej żyzność. Pełnią szereg funkcji takich jak:
✓ Poprawa struktury gleby: Wspomagają tworzenie agregatów glebowych, co prowadzi do lepszej struktury gleby. Dzięki temu gleba jest mniej podatna na erozję.
✓ Zwiększenie zdolności zatrzymywania wody: Wykazują silną zdolność wiązania wody, co zwiększa retencję wilgoci w glebie.
✓ Poprawa dostępności składników odżywczych: Pomagają w rozkładzie i mobilizacji składników odżywczych, takich jak azot, fosfor, magnez i wapń, czyniąc je łatwiej dostępnymi dla roślin. Wzmacniają również zdolność gleby do wymiany kationów, co zwiększa efektywność wykorzystania nawozów. Dodatkowo mają zdolność chelatowania, czyli wiązania metali ciężkich, co zapobiega ich toksycznym efektom na rośliny.
✓ Stymulacja mikroflory glebowej: Stanowią źródło węgla dla mikroorganizmów, stymulując aktywność biologiczną w glebie. Bogata mikroflora glebowa przyczynia się do poprawy zdrowia gleby, rozkładając materię organiczną i wspierając cykl składników odżywczych.
Dodatki kiszonkarskie:
Wydajność fermentacji (ROL-SIL Grass)
Bakterie wykorzystane w produkcie wytwarzają kwas mlekowy – silny kwas, który w krótkim czasie stabilizuje odczyn na poziomie pH 4.0. Ten proces jest znacznie szybszy i efektywniejszy od naturalnej fermentacji. Specjalnie wybrane mikroorganizmy potrafią zdominować mniej wydajne oraz niepożądane bakterie obecne w paszy w ciągu 18-24 godzin. Takie warunki gwarantują drastyczne zredukowanie zagrzewania się masy oraz umożliwiają ograniczenie strat składników odżywczych. Końcowym efektem jest uzyskanie paszy wyróżniającej się wysoką jakością, stabilnością i bezpieczeństwem.
Wyniki testów (UK&Irlandia):
- Wzrost jakości paszy – mniej azotanów, więcej dostępnego białka. Ilość dostępnego białka wzrasta o 50%,
- Lepszy przyrost żywej wagi u bydła mięsnego – FCR wzrost o 24%. (4.5 kg żywej wagi/t skarmianej kiszonki),
- Poprawa jakości mleka oraz wydajności mlecznej krów – 1 L ekstra/dzień, wzrost poziomu białka o 0.9%,
- Spadek redukcji suchej masy – 6.1% więcej paszy w porównaniu z niezaszczepioną kiszonką,
- Zwiększenie pobierania suchej masy – poprawa walorów smakowych i wzrost spożycia o 0.5 kg/sztukę,
- Szybka redukcja pH – osiągnięcie poziomu pH 4.0 już po dwóch dniach,
- Zwrot z inwestycji – 5:1 na podstawie wyłącznie analizy wyników ilościowych.
Stabilność tlenowa (ROL-SIL Maize)
ROL-SIL Maize jest innowacyjnym preparatem zawierającym 3 szczepy bakterii. Selektywnie dobrana kombinacja homo i heterofermentatywnych mikroorganizmów gwarantuje kontrolę nad całym procesem fermentacji od zaszczepienia aż do skarmiania. Kiszonka z kukurydzy fermentuje bardzo łatwo, jednak jest szczególnie podatna na psucie się w warunkach tlenowych i wtórną fermentację. Produkt ogranicza zagrzewanie się zakiszanego materiału przez stymulację fermentacji. Dodatkowo zapewnia produkcję odpowiedniej ilości kwasu octowego odpowiedzialnego za zatrzymanie rozwoju pleśni i drożdży w paszy. Dzięki czemu uzyskuje się bezpieczną, stabilną i chłodną kiszonkę pozwalającą na istotną redukcję strat oraz poprawę jej właściwości.
Zalety ROL-SIL Maize
- Kontrolowany przebieg fermentacji – 3 komplementarne szczepy,
- Stabilną kiszonkę – długotrwała ochrona przed zagrzewaniem,
- Bezpieczną paszę – hamowanie rozwoju drożdży i pleśni,
- Więcej energii – niwelowanie strat składników odżywczych,
- Poprawę smakowitości – większe pobieranie i lepsza strawność,
- Wzrost wydajności produkcji – wykorzystanie wartościowej paszy,
- Zdrowsze stado – ograniczenie rozwoju chorobotwórczych drobnoustrojów.
Rośliny i uprawy (NUTRI BIO FERT)
‒ zaawansowany wzrost pędów i korzeni
‒ zwiększona dostępność składników pokarmowych
‒ Ochrona mikrobiologiczna
KOMPLEKSOWY i EFEKTYWNY) Nawozowy produkt mikrobiologiczny
✓ Bakterie wiążące azot atmosferyczny
✓ Poprawa dostępności składników mineralnych
✓ Zwiększenie wigoru oraz odporności upraw
✓ Zdrowa ryzosfera i mocniejszy system korzeniowy
✓ Obniżenie kosztów nawożenia
Jakie bakterie zawiera?
• 10 szczepów bakterii z grupy PGPR (Plant Growth Promoting Rizobacteria) czyli bakterii ryzosferowych promujących wzrost roślin. Prekursorem tego
obszaru nauki jest amerykański profesor Joseph W. Kloepper który pierwszy użył tego terminu w 1978 roku. W produkcie zastosowano Azotobacter
vinelandii, Azospirillum brasilense, Beijerinckia indica, Peanibacillus polymyxa, Pseudomonas putida, Bacillus amyloliquefaciens, Bacillus licheniformis,
Bacillus megaterium, Bacillus pumilus, Bacillus subtilis, Nie tylko bakterie azotowe!
• Stabilne formy bakterii wytwarzające przetrwalniki lub cysty w sytuacji niekorzystnej dla bakterii. Kapsuła ratunkowe nieprawidłowo nazywane
zarodnikami, charakteryzujące się znacznym stopniem odwodnienia zawartej w nich cytoplazmy oraz grubymi i wielowarstwowymi osłonami. Umożliwiają
bakteriom przetrwanie skrajnie niekorzystnych warunków (brak wody i substancji odżywczych, wysoka i niska temperatura, wysychanie, pH czy UV.
• Wyizolowane z wielu różnych gleb na podstawie wieloletnich badań- Produkt jest uniwersalnym rozwiązaniem, które sprawdza się w każdych
warunkach.
• Bakterie głównie kolonizujące strefę korzeniową jednak część bakterii jest w stanie wnikać do wnętrze rośliny. (endofity)
Na czym polega interakcja?
Wolnożyjące bakterie zdolne do kolonizacji strefy korzeniowej i tkanek gospodarza są:
• Najważniejszym elementem ryzosfery.
• Odgrywają kluczową rolę w odżywianiu roślin.
• Pierwszą linią ochrony przed patogenami.
Bioróżnorodność jest przeciwieństwem wyjałowienia gleby!
Bakterie stale współpracują z roślinami. Są dla nich pożywieniem, systemem obronnym oraz czynnikiem pobudzającym
wzrost. Skład mikrobiologiczny decyduje o żyzności gleby!
Co z rozkładem resztek pożniwnych?
Za rozkład resztek pożniwnych jest skomplikowanym procesem, za który odpowiedzialne są w głównej mierze grzyby i bakterie.
• Temperatura znacznie ogranicza tempo rozkładu pozostałości roślinnych
• Szybkość mineralizacji uzależniona jest od enzymatycznej pracy w glebie
• Wiązanie azotu, fermentacja oraz obecność węgla są kluczowe w tym procesie
• Bakterie z grupy Bacillus są dominującymi szczepami produkującymi enzymy rozkładające cukry.
• Kwasy humusowe i aktywna biologiczna gleba to idealne medium w którym szybciej rozkładana jest materia organiczna
Dlaczego warto stosować razem BIO FERT + AGROLINIJA-S?
• Bakterie oraz kwasy humusowe są najefektywniejszymi źródłami naturalnego sposobu nawożenia,
• Mają bardzo podobny mechanizm działania i są od siebie ściśle zależne,
• Kwasy humusowe są nośnikiem i pożywieniem dla mikroorganizmów,
• Pozwalają na stymulowanie wydzielin korzeni potrzebnych do przyciągania PGPR,
• Wspólne zastosowanie pozwala na maksymalizacje efektu poprzez lepszy wzrost systemu korzeniowego,
• Są niezbędne dla wszystkich procesów zachodzących w glebie.
Higienizacja budynków i rozkład gnojowicy (BAKTO PLUS) (MICRO ABSORB)
‒ minimalizacja strat azotu
‒ pomoc w ograniczeniu tworzenia się skorupy
‒ poprawa mikroklimatu w gospodarstwie
Potrzebujesz więcej informacji o nawozach organicznych i nie tylko , masz pytania dzwoń: 501 846 680, 501 846 517