nawozytop

Biotechnologia stosowana do poprawy wydajności w rolnictwie

Dodatki kiszonkarskie

‒ wydajność fermentacji (ROL-SIL Grass)

‒ stabilność tlenowa (ROL-SIL Maize)

Rośliny i uprawy (NUTRI BIO FERT)

‒ zaawansowany wzrost pędów i korzeni

‒ zwiększona dostępność składników pokarmowych

‒ Ochrona mikrobiologiczna

Higienizacja budynków i rozkład gnojowicy (BAKTO PLUS) (MICRO ABSORB)

‒ minimalizacja strat azotu

‒ pomoc w ograniczeniu tworzenia się skorupy

‒ poprawa mikroklimatu w gospodarstwie

AGROLINIA-S

Jest nawozem organicznym w formie koncentratu na bazie kompostu obornika bydła mięsnego oraz kwasów humusowych dostarczonych z leonardytów. W produkcji wykorzystano zaawansowaną metodę kawitacji hydrodynamicznej (ang. HD cavitation technology). Dzięki zastosowanej technologii produkt cechuje się wysoką zawartością wielu bioaktywnych substancji takich jak: mikro i makroelementy, kwasy huminowe i fulwowe, aminokwasy, mikroorganizmy czy ich metabolity.

DLACZEGO WARTO STOSOWAĆ RAZEM BIO FERT + AGROLINIJA-S?

Bakterie oraz kwasy humusowe są najefektywniejszymi źródłami naturalnego sposobu nawożenia,

Mają bardzo podobny mechanizm działania i są od siebie ściśle zależne,

Kwasy humusowe są nośnikiem i pożywieniem dla mikroorganizmów,

Pozwalają na stymulowanie wydzielin korzeni potrzebnych do przyciągania PGPR,

Wspólne zastosowanie pozwala na maksymalizacje efektu poprzez lepszy wzrost systemu korzeniowego,

Są niezbędne dla wszystkich procesów zachodzących w glebie.

 

ROŚLINY I UPRAWY (NUTRI BIO FERT)

‒ zaawansowany wzrost pędów i korzeni

‒ zwiększona dostępność składników pokarmowych

‒ Ochrona mikrobiologiczna

KOMPLEKSOWY i EFEKTYWNY) Nawozowy produkt mikrobiologiczny

Bakterie wiążące azot atmosferyczny

Poprawa dostępności składników mineralnych

Zwiększenie wigoru oraz odporności upraw

Zdrowa ryzosfera i mocniejszy system korzeniowy

Obniżenie kosztów nawożenia

 

Jakie bakterie zawiera NUTRI BIO FERT?

10 szczepów bakterii z grupy PGPR (Plant Growth Promoting Rizobacteria) czyli bakterii ryzosferowych promujących wzrost roślin. Prekursorem tego

obszaru nauki jest amerykański profesor Joseph W. Kloepper który pierwszy użył tego terminu w 1978 roku. W produkcie zastosowano Azotobacter

vinelandii, Azospirillum brasilense, Beijerinckia indica, Peanibacillus polymyxa, Pseudomonas putida, Bacillus amyloliquefaciens, Bacillus licheniformis,

Bacillus megaterium, Bacillus pumilus, Bacillus subtilis, Nie tylko bakterie azotowe!

Stabilne formy bakterii wytwarzające przetrwalniki lub cysty w sytuacji niekorzystnej dla bakterii. Kapsuła ratunkowe nieprawidłowo nazywane

zarodnikami, charakteryzujące się znacznym stopniem odwodnienia zawartej w nich cytoplazmy oraz grubymi i wielowarstwowymi osłonami. Umożliwiają

bakteriom przetrwanie skrajnie niekorzystnych warunków (brak wody i substancji odżywczych, wysoka i niska temperatura, wysychanie, pH czy UV.

Wyizolowane z wielu różnych gleb na podstawie wieloletnich badań- Produkt jest uniwersalnym rozwiązaniem, które sprawdza się w każdych

warunkach.

Bakterie głównie kolonizujące strefę korzeniową jednak część bakterii jest w stanie wnikać do wnętrze rośliny. (endofity)

Dodatki kiszonkarskie

WYDAJNOŚĆ FERMENTACJI (ROL-SIL GRASS)

Bakterie wykorzystane w produkcie wytwarzają kwas mlekowy – silny kwas, który w krótkim czasie stabilizuje odczyn na poziomie pH 4.0. Ten proces jest znacznie szybszy i efektywniejszy od naturalnej fermentacji. Specjalnie wybrane mikroorganizmy potrafią zdominować mniej wydajne oraz niepożądane bakterie obecne w paszy w ciągu 18-24 godzin. Takie warunki gwarantują drastyczne zredukowanie zagrzewania się masy oraz umożliwiają ograniczenie strat składników odżywczych. Końcowym efektem jest uzyskanie paszy wyróżniającej się wysoką jakością, stabilnością i bezpieczeństwem.

Wyniki testów (UK&Irlandia):

  • Wzrost jakości paszy – mniej azotanów, więcej dostępnego białka. Ilość dostępnego białka wzrasta o 50%,
  • Lepszy przyrost żywej wagi u bydła mięsnego – FCR wzrost o 24%. (4.5 kg żywej wagi/t skarmianej kiszonki),
  • Poprawa jakości mleka oraz wydajności mlecznej krów – 1 L ekstra/dzień, wzrost poziomu białka o 0.9%,
  • Spadek redukcji suchej masy – 6.1% więcej paszy w porównaniu z niezaszczepioną kiszonką,
  • Zwiększenie pobierania suchej masy – poprawa walorów smakowych i wzrost spożycia o 0.5 kg/sztukę,
  • Szybka redukcja pH – osiągnięcie poziomu pH 4.0 już po dwóch dniach,
  • Zwrot z inwestycji – 5:1 na podstawie wyłącznie analizy wyników ilościowych.

 

STABILNOŚĆ TLENOWA (ROL-SIL MAIZE)

ROL-SIL Maize jest innowacyjnym preparatem zawierającym 3 szczepy bakterii. Selektywnie dobrana kombinacja homo i heterofermentatywnych mikroorganizmów gwarantuje kontrolę nad całym procesem fermentacji od zaszczepienia aż do skarmiania. Kiszonka z kukurydzy fermentuje bardzo łatwo, jednak jest szczególnie podatna na psucie się w warunkach tlenowych i wtórną fermentację. Produkt ogranicza zagrzewanie się zakiszanego materiału przez stymulację fermentacji. Dodatkowo zapewnia produkcję odpowiedniej ilości kwasu octowego odpowiedzialnego za zatrzymanie rozwoju pleśni i drożdży w paszy. Dzięki czemu uzyskuje się bezpieczną, stabilną i chłodną kiszonkę pozwalającą na istotną redukcję strat oraz poprawę jej właściwości.

Zalety ROL-SIL Maize

  • Kontrolowany przebieg fermentacji – 3 komplementarne szczepy,
  • Stabilną kiszonkę – długotrwała ochrona przed zagrzewaniem,
  • Bezpieczną paszę – hamowanie rozwoju drożdży i pleśni,
  • Więcej energii – niwelowanie strat składników odżywczych,
  • Poprawę smakowitości – większe pobieranie i lepsza strawność,
  • Wzrost wydajności produkcji – wykorzystanie wartościowej paszy,
  • Zdrowsze stado – ograniczenie rozwoju chorobotwórczych drobnoustrojów.

HIGIENIZACJA BUDYNKÓW I ROZKŁAD GNOJOWICY (BAKTO PLUS) (MICRO ABSORB)

‒ minimalizacja strat azotu

‒ pomoc w ograniczeniu tworzenia się skorupy

‒ poprawa mikroklimatu w gospodarstwie

MICRO ABSORB – innowacyjny preparat do higienizacji i osuszania budynków inwentarskich