
Biotechnologia stosowana do poprawy wydajności w rolnictwie
Dodatki kiszonkarskie
‒ wydajność fermentacji (ROL-SIL Grass)
‒ stabilność tlenowa (ROL-SIL Maize)
• Rośliny i uprawy (NUTRI BIO FERT)
‒ zaawansowany wzrost pędów i korzeni
‒ zwiększona dostępność składników pokarmowych
‒ Ochrona mikrobiologiczna
• Higienizacja budynków i rozkład gnojowicy (BAKTO PLUS) (MICRO ABSORB)
‒ minimalizacja strat azotu
‒ pomoc w ograniczeniu tworzenia się skorupy
‒ poprawa mikroklimatu w gospodarstwie
AGROLINIA-S
Jest nawozem organicznym w formie koncentratu na bazie kompostu obornika bydła mięsnego oraz kwasów humusowych dostarczonych z leonardytów. W produkcji wykorzystano zaawansowaną metodę kawitacji hydrodynamicznej (ang. HD cavitation technology). Dzięki zastosowanej technologii produkt cechuje się wysoką zawartością wielu bioaktywnych substancji takich jak: mikro i makroelementy, kwasy huminowe i fulwowe, aminokwasy, mikroorganizmy czy ich metabolity.
DLACZEGO WARTO STOSOWAĆ RAZEM BIO FERT + AGROLINIJA-S?
• Bakterie oraz kwasy humusowe są najefektywniejszymi źródłami naturalnego sposobu nawożenia,
• Mają bardzo podobny mechanizm działania i są od siebie ściśle zależne,
• Kwasy humusowe są nośnikiem i pożywieniem dla mikroorganizmów,
• Pozwalają na stymulowanie wydzielin korzeni potrzebnych do przyciągania PGPR,
• Wspólne zastosowanie pozwala na maksymalizacje efektu poprzez lepszy wzrost systemu korzeniowego,
• Są niezbędne dla wszystkich procesów zachodzących w glebie.
ROŚLINY I UPRAWY (NUTRI BIO FERT)
‒ zaawansowany wzrost pędów i korzeni
‒ zwiększona dostępność składników pokarmowych
‒ Ochrona mikrobiologiczna
KOMPLEKSOWY i EFEKTYWNY) Nawozowy produkt mikrobiologiczny
✓ Bakterie wiążące azot atmosferyczny
✓ Poprawa dostępności składników mineralnych
✓ Zwiększenie wigoru oraz odporności upraw
✓ Zdrowa ryzosfera i mocniejszy system korzeniowy
✓ Obniżenie kosztów nawożenia
Jakie bakterie zawiera NUTRI BIO FERT?
• 10 szczepów bakterii z grupy PGPR (Plant Growth Promoting Rizobacteria) czyli bakterii ryzosferowych promujących wzrost roślin. Prekursorem tego
obszaru nauki jest amerykański profesor Joseph W. Kloepper który pierwszy użył tego terminu w 1978 roku. W produkcie zastosowano Azotobacter
vinelandii, Azospirillum brasilense, Beijerinckia indica, Peanibacillus polymyxa, Pseudomonas putida, Bacillus amyloliquefaciens, Bacillus licheniformis,
Bacillus megaterium, Bacillus pumilus, Bacillus subtilis, Nie tylko bakterie azotowe!
• Stabilne formy bakterii wytwarzające przetrwalniki lub cysty w sytuacji niekorzystnej dla bakterii. Kapsuła ratunkowe nieprawidłowo nazywane
zarodnikami, charakteryzujące się znacznym stopniem odwodnienia zawartej w nich cytoplazmy oraz grubymi i wielowarstwowymi osłonami. Umożliwiają
bakteriom przetrwanie skrajnie niekorzystnych warunków (brak wody i substancji odżywczych, wysoka i niska temperatura, wysychanie, pH czy UV.
• Wyizolowane z wielu różnych gleb na podstawie wieloletnich badań- Produkt jest uniwersalnym rozwiązaniem, które sprawdza się w każdych
warunkach.
• Bakterie głównie kolonizujące strefę korzeniową jednak część bakterii jest w stanie wnikać do wnętrze rośliny. (endofity)
Dodatki kiszonkarskie
WYDAJNOŚĆ FERMENTACJI (ROL-SIL GRASS)
Bakterie wykorzystane w produkcie wytwarzają kwas mlekowy – silny kwas, który w krótkim czasie stabilizuje odczyn na poziomie pH 4.0. Ten proces jest znacznie szybszy i efektywniejszy od naturalnej fermentacji. Specjalnie wybrane mikroorganizmy potrafią zdominować mniej wydajne oraz niepożądane bakterie obecne w paszy w ciągu 18-24 godzin. Takie warunki gwarantują drastyczne zredukowanie zagrzewania się masy oraz umożliwiają ograniczenie strat składników odżywczych. Końcowym efektem jest uzyskanie paszy wyróżniającej się wysoką jakością, stabilnością i bezpieczeństwem.
Wyniki testów (UK&Irlandia):
- Wzrost jakości paszy – mniej azotanów, więcej dostępnego białka. Ilość dostępnego białka wzrasta o 50%,
- Lepszy przyrost żywej wagi u bydła mięsnego – FCR wzrost o 24%. (4.5 kg żywej wagi/t skarmianej kiszonki),
- Poprawa jakości mleka oraz wydajności mlecznej krów – 1 L ekstra/dzień, wzrost poziomu białka o 0.9%,
- Spadek redukcji suchej masy – 6.1% więcej paszy w porównaniu z niezaszczepioną kiszonką,
- Zwiększenie pobierania suchej masy – poprawa walorów smakowych i wzrost spożycia o 0.5 kg/sztukę,
- Szybka redukcja pH – osiągnięcie poziomu pH 4.0 już po dwóch dniach,
- Zwrot z inwestycji – 5:1 na podstawie wyłącznie analizy wyników ilościowych.
STABILNOŚĆ TLENOWA (ROL-SIL MAIZE)
ROL-SIL Maize jest innowacyjnym preparatem zawierającym 3 szczepy bakterii. Selektywnie dobrana kombinacja homo i heterofermentatywnych mikroorganizmów gwarantuje kontrolę nad całym procesem fermentacji od zaszczepienia aż do skarmiania. Kiszonka z kukurydzy fermentuje bardzo łatwo, jednak jest szczególnie podatna na psucie się w warunkach tlenowych i wtórną fermentację. Produkt ogranicza zagrzewanie się zakiszanego materiału przez stymulację fermentacji. Dodatkowo zapewnia produkcję odpowiedniej ilości kwasu octowego odpowiedzialnego za zatrzymanie rozwoju pleśni i drożdży w paszy. Dzięki czemu uzyskuje się bezpieczną, stabilną i chłodną kiszonkę pozwalającą na istotną redukcję strat oraz poprawę jej właściwości.
Zalety ROL-SIL Maize
- Kontrolowany przebieg fermentacji – 3 komplementarne szczepy,
- Stabilną kiszonkę – długotrwała ochrona przed zagrzewaniem,
- Bezpieczną paszę – hamowanie rozwoju drożdży i pleśni,
- Więcej energii – niwelowanie strat składników odżywczych,
- Poprawę smakowitości – większe pobieranie i lepsza strawność,
- Wzrost wydajności produkcji – wykorzystanie wartościowej paszy,
- Zdrowsze stado – ograniczenie rozwoju chorobotwórczych drobnoustrojów.
HIGIENIZACJA BUDYNKÓW I ROZKŁAD GNOJOWICY (BAKTO PLUS) (MICRO ABSORB)
‒ minimalizacja strat azotu
‒ pomoc w ograniczeniu tworzenia się skorupy
‒ poprawa mikroklimatu w gospodarstwie
MICRO ABSORB – innowacyjny preparat do higienizacji i osuszania budynków inwentarskich